Ζήρεια ή Κυλλήνη

Η Κυλλήνη ή Ζήρεια, ύψους 2.376μ. Είναι το βουνό της Κορινθίας. Το ορεινό του ανάπτυγμα αποτελεί μια από τις χαρακτηριστικότερες οροσειρές της Πελοποννήσου και είναι το πρώτο στη σειρά του ορεινού τείχους.

Στα νότια και δυτικά σύνορα του νομού, υψώνεται το δεύτερο ορεινό τείχος, παράλληλο με το πρώτο, με τις κορυφές Ντουρντουβάνα (αρχ. Πεντέλεια) και Σαϊτάς (αρχ. Όρυξις), πάνω από το οροπέδιο του Φενεού, καθώς και οι ορεινές εξάρσεις: Ολίγυρτος, Τραχύ, Λύρκειο, Κτένιας κ.ά.

Ο κύριος ορεινός όγκος βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το νομό Αχαΐας και αντίκρυ στα Αροάνεια (Χελμός). Οι διακλαδώσεις απλώνονται σ’ όλη την έκταση του νομού σχηματίζοντας δευτερεύουσες οροσειρές ή κορυφές. Οι δύο ψηλότερες κορυφές της Ζήρειας υψώνονται ολόγυμνες και μεγαλοπρεπείς πάνω από την άλλοτε λίμνη του Φενεού. Κατά τον Παυσανία στην ψηλότερη κορυφή της υπήρχε ιερό του Ερμή, ο οποίος κατά την παράδοση, είχε γεννηθεί σ’ ένα από τα σπήλαιά της. Στο σπήλαιο του Ερμή στη Ζήρεια, που βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές της Φλαμπουρίτσας, 20′ πάνω απ’ τη στάνη του Βοϊδίλα, έχουν βρεθεί πήλινα αγγεία και άλλα ευρήματα.

Πηγή: apodraseismag.gr