Τρίκαλα Κορινθίας

Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούνται από τρεις συνοικισμούς, τα Κάτω, Μεσαία και Άνω και είναι το μεγαλύτερο χωριό αυτής της πλευράς του βουνού. Βρίσκονται σε μέσο υψόμετρο 870μ. και είναι ένα από τα παλαιότερα ορεινά παραθεριστικά κέντρα.

Τα Τρίκαλα χτίστηκαν στη θέση της αρχαίας πολίχνης Μύσαιο, το 10ο αιώνα, από τους πεδινούς, που κυνηγημένοι από επιδρομείς, ανέβηκαν και έστησαν χωριά σε όμορφο και υγιεινό τόπο. Τα Τρίκαλα υπήρξαν πατρίδα των Νοταραίων, ισχυρών προεστών της Κορινθίας.

Είσοδοι:

  1. Κιάτο – Κεφαλάρι – Καλιάνιοι
  2. Ξυλόκαστρο – Ρίζα – Κάτω Τρίκαλα – Μεσαία Τρίκαλα – Καρυά – Άνω Τρίκαλα
  3. Δερβένι – Ευρωστίνη – Γκούρα – Φενεός – Καρυά

Αξίζει να δείτε:

Τα αξιοθέατα είναι πολλά και σημαντικά. Ξεκινώντας από τα Κάτω Τρίκαλα, ο επισκέπτης μπορεί να δει τον εντυπωσιακό ναό του Αγ. Δημητρίου, του 1697, με τις εξπρεσιονιστικού τύπου τοιχογραφίες. Στα Μεσαία Τρίκαλα μπορεί να συνεχίσει με την επίσκεψη στη Μονή της Παναγίας, χτισμένη γύρω στο 1700 από το μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Γ΄ Νοταρά.

Στα Άνω Τρίκαλα σώζονται πολλά πετρόκτιστα αρχοντικά και εκκλησίες του 16ου – 18ου αιώνα, που ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί, όπως ο περίφημος ναός του Αγ. Νικολάου με τις αξιόλογες τοιχογραφίες από το 10ο ακόμη αιώνα. Από το χωριό υπάρχει άσφαλτος που ανηφορίζει ψηλότερα στο βουνό της Ζήρειας, όπου μπορεί κανείς να επισκεφθεί το μοναστήρι του Αγίου Βλασίου, ο οποίος διαθέτει μικρό ξενώνα. Ο άγιος ασκήτεψε στη σπηλιά πάνω από το μοναστήρι κι αργότερα, γύρω στα 1300 – 1400, χτίστηκε ο πρώτος ναός. Συνεχίζοντας σε άσφαλτο από το Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου, συναντάμε το οροπέδιο με τη λίμνη Δασσίου, όπου βγαίνουν το καλοκαίρι οι τσοπάνηδες με τα κοπάδια τους. Στα Ανατολικά και Νότια του οροπεδίου βρίσκονται δύο ορειβατικά καταφύγια του ΕΟΣ, όπου μπορεί κανείς, μετά από συνεννόηση, να διανυκτερεύσει και να εξορμήσει στις ψηλές κορφές του βουνού. Μια ανοιξιάτικη πεζοπορική ανάβαση στην κορφή της Ζήρειας θα ανταμείψει τον τολμηρό, καθώς η θέα από εκεί είναι υπέροχη. Ο δρόμος που διασχίζει το οροπέδιο της Ζήρειας, περνώντας κάτω απ’ τις ψηλές κορφές, συνεχίζεται και ανάλογα με την εποχή και το μέσον, μπορεί κανείς να βγει στην πίσω μεριά του βουνού, στα χωριά Στενό και Γκούρα.